Robiłam dzisiaj znowu dżem z malin i trochę owoców zostawiłam do zjedzenia na surowo . Już po obiedzie i zjadło by się coś słodkiego . To ciastko robi się równie szybko jak kawę .
Kawałek gotowego ciasta francuskiego , które staram się mieć zawsze pod ręką i już prawie gotowe...
Robiłam tylko 2 kawałki więc składników też będzie niewiele , myślę sobie , że mogłam pod malinami położyć trochę białego serka / np mascarpone / .
- Ciasto francuskie
- 2 łyżki ciepłego dżemu z malin
- 1 łyżeczka cukru
- jajko do posmarowania ciasta
- kilka malin do przybrania .
Z ciasta wykrawamy prostokąty , zawijamy brzeg do środka , smarujemy łyżką płynnego dżemu i układamy owoce . Ja posypałam wszystko odrobina cukru , ale nie jest to konieczne , bo przecież dżem jest już słodki. Smarujemy brzegi ciasta jajkiem - wtedy po upieczeniu na ładny kolor . Wkładamy do nagrzanego do 250 C piekarnika i pieczemy ok 10 min , wszystko zależy od wielkości ciasteczek , kiedy się przyrumienią są gotowe . Kiedy pieczemy robimy kawę i gotowe.......
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz