Pyszny i szybki obiad , smakować będzie również maluszkom bo mięsko jest pulchne i mięciutkie . Do przygotowanie 8 kotlecików potrzebna jest tylko 1 pierś z kurczaka . Miała być jeszcze maka , ale jakoś mi umknęła , więc chyba nie ma potrzeby jej dodawania
- 1 pierś z kurczaka
- 1 białko
- 1/2 łyżeczki sody
- 3 łyżki mąki
- mała cebula i ząbek czosnku
- łyżka masła do smażenia
- 1/2 szklanki startego żółtego sera
- ostra papryka , sól , pieprz do smaku
- 1 łyżka bułki tartej lub namoczona w mleku grahamka
- trochę mleka do zmiękczenia ciasta
- olej do smażenia
- bułka tarta do panierki
- 18 ziół Ojca Mateusza
Unikalną cechą tej mieszanki jest brak w jej składzie soli .Odpowiednie proporcje wszystkich składników sprawiają , że nie potrzeba dosalać przygotowywanych potraw . Ja dostałam ją w prezencie od syna , kupił ją na kiermaszu , bo w sklepach jest chyba niedostępna .
Białko ubija my na sztywną pianę , mięso mielimy w blenderze . Cebulkę z czosnkiem podsmażmy na masełku i dodajemy do mięsa . Dodajemy również bułkę i w razie potrzeby dolewamy trochę mleka , kiedy masa jest zbyt gęsta . Doprawiamy przyprawami i dodajemy mąkę i 1/2 łyżeczki sody . Na koniec dodajemy ubite białko i lekko mieszamy . Panierujemy w bułce tartej , formujemy płaskie kotleciki , pamiętajmy że trochę podrosną . Smażymy na gorącym oleju a po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz