Tęczowy lekki słodki deser , idealny na dziecięce imprezy urodzinowe . Nie wymaga pieczenia i jest bardzo prosty do wykonania .
- 1 puszka mleka skondensowanego
- 3 kolorowe galaretki / żółta - cytrynowa, zielona - agrestowa , czerwona - wiśniowa /
- 3 szklanki gorącej wody
- mała tortownica /u mnie 22 cm , ale może być mniejsza
- folia spożywcza
- do ozdoby biała czekolada , bita śmietana
Mleko mocno schładzamy , przekładamy do miski i ubijamy mikserem . W międzyczasie rozpuszczamy galaretki w 3 oddzielnych szklankach gorącej wody . Studzimy , ale nie dopuszczamy do zastygnięcia . Ubite mleko przelewamy do 3 miseczek , dodajemy galaretki i jeszcze raz ubijamy by galaretki dobrze połączyły się z mlekiem skondensowanym . Nie możemy dopuścić do zastygnięcia , masa musi być płynna . Tortownicę wykładamy folią spożywczą i wlewamy masę na środek tortownicy - po 3 łyżki z każdego koloru i powtarzamy to do wyczerpania masy . Tortownicę umieszczamy w lodówce do stężenia na kilka godzin. Po wyjęciu z tortownicy dekorujemy tartą białą czekoladą lub polewą ale należy pamiętać by masa nie była gorąca.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz