SKŁADNIKI NA 10 SŁOIKÓW 0,75 L
- 5 kg pomidorów LIM
- 5 średnich cebul
- 1 duża główka czosnku
- 1/2 opakowania słodkiej papryki
- 1 łyżka soli / wszystko zależy od słodkości pomidorów/
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżki octu 10 %
- 1 łyżka pasty z ostrej papryki lub świeże chili
- 1 łyżka kolorowego pieprzu
- 1 łyżeczka kolendry - ziarna
- 2 gwiazdki anyżu
- 3 łyżki oleju
W dużym garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną drobno cebulę . Następnie dodajemy czosnek i ziarenka kolendry i anyż . Z pomidorów usuwamy szypułki i kroimy na 4 -6 części . Gotujemy na średnim ogniu , często mieszając. Kiedy pomidory puszczą sok i zaczną się rozpadać solimy i dodajemy cukier i ostrą paprykę i pieprz . Następnie dodajemy czerwoną paprykę i dolewamy ocet dla utrwalenia koloru . Kiedy pomidory całkowicie się rozpadną i widać będzie tylko kawałeczki skórek wyławiamy anyż i miksujemy malakserem. Następnie jeszcze chwilę gotujemy i przelewamy sos do wyparzonych słoików. Ja słoiki wyparzam w piekarniku 15 min / 120 C. Po wlaniu sosu do słoików mocno dokręcamy i pasteryzujemy . Pasteryzuję również w piekarniku 12 min/115 C. Po pasteryzacji słoiki odwracam dnem do dołu i pozostawiam do ostygnięcia . Tak przygotowany sos może spędzić w piwnicy nawet rok .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz