Translate

sobota, 14 lipca 2018

Sałatka z ogórków z czerwonym indyjskim curry - nowy przepis

     


Co  roku tradycyjnie robię przetwory z ogórków w octowej marynacie . W tym roku szukałam przepisu na coś innego , niestety nic ciekawego nie znalazłam . Dlatego zainspirowało mnie to do stworzenia autorskiego przepisu z większą ilością mojej ulubionej kolendry , którą tak bardzo lubię i ostrym indyjskim curry .

SKŁADNIKI :

  • 2,5 l wody
  • 750 ml octu 6%
  • 1/2 kg drobnego cukru
  • 2 łyżki soli
  • 1 opakowanie kolendry w ziarnach 
  • 1 łyżka gorczycy
  • 1 opakowanie curry
  • 1 opakowanie curry indyjskiego KAMIS- ostra
  • 1 łyżka pieprzu młotkowanego z kolendrą KAMIS
  • wiadro ogórków :)
Ogórki kroję w 1/2 cm talarki , lekko solę . Pozostałe składniki zagotowuję , zmniejszam ogień i gotuję jeszcze ok 10 min . Ogórki układam ciasno w wyparzonych słoikach i zalewam gorącą marynatą . Szczelnie dokręcam i pasteryzuję . Wyparzam słoiki i pasteryzuję w piekarniku 120  C przez 15 minut. Słoiki po wyjęciu odwracam dnem do dołu do ostygnięcia .
Po kilku dniach kiedy ogórki przejdą marynatą są gotowe . 

Brak komentarzy: