Co roku tradycyjnie robię przetwory z ogórków w octowej marynacie . W tym roku szukałam przepisu na coś innego , niestety nic ciekawego nie znalazłam . Dlatego zainspirowało mnie to do stworzenia autorskiego przepisu z większą ilością mojej ulubionej kolendry , którą tak bardzo lubię i ostrym indyjskim curry .
SKŁADNIKI :
- 2,5 l wody
- 750 ml octu 6%
- 1/2 kg drobnego cukru
- 2 łyżki soli
- 1 opakowanie kolendry w ziarnach
- 1 łyżka gorczycy
- 1 opakowanie curry
- 1 opakowanie curry indyjskiego KAMIS- ostra
- 1 łyżka pieprzu młotkowanego z kolendrą KAMIS
- wiadro ogórków :)
Ogórki kroję w 1/2 cm talarki , lekko solę . Pozostałe składniki zagotowuję , zmniejszam ogień i gotuję jeszcze ok 10 min . Ogórki układam ciasno w wyparzonych słoikach i zalewam gorącą marynatą . Szczelnie dokręcam i pasteryzuję . Wyparzam słoiki i pasteryzuję w piekarniku 120 C przez 15 minut. Słoiki po wyjęciu odwracam dnem do dołu do ostygnięcia .
Po kilku dniach kiedy ogórki przejdą marynatą są gotowe .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz