Rewelacyjny pasztet podpatrzyłam u Jadłonomii . Troszkę zmodyfikowałam , ale wyszedł wyśmienity Przypieczona skórka i wilgotny w środku. Można jeść bez dodatków lub z kiszonym ogórkiem albo z sosem z jogurtu i koperku .
- 1 kalafior
- 4 średnie ziemniaki
- 10 suszonych pomidorów
- 5 łyzek płatków jaglanych - błyskawicznych
- 2 łyżki otrebów pszennych
- 2 ząbki czosnku
- pęczek pietruszki
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- sól do smaku
Kalafiora dzielimy na małe różyczki , ziemniaki myjemy i kroimy na ćwiartki .Nacieramy oliwą i układamy na blasze i pieczemy do miękkości ok 30 min w 220 C . Zagotowujemy pół litra wody , i gotujemy 2-3 minuty płatki jaglane . Mieszamy . Do miski przekładamy upieczone warzywa , pomidory , czosnek , posiekana pietruszkę , przyprawy i płatki jaglane . Miksujemy na gładka masę . Dodajemy otręby , mieszamy . Masę przekładamy do foremki , pieczemy ok 40 min w 220 C . Studzimy , wkładamy do lodówki i kroimy dopiero na drugi dzień .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz