- 2 szklanki ugotowanej fasoli /bez soli/
- 2 cebule podduszone na oliwie
- 2 jabłka
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki zmielonych płatków owsianych
- łyżeczka słodkiej musztardy
- garść żurawiny
- sól,pieprz
- łyżeczka tymianku , rozmarynu
- łyżka majeranku
- odrobina gałki muszkatałowej
Cebulę kroimy drobno i podduszamy na oliwie .Podkoniecduszenia dodajemy pokrojone jabłka .
Fasolę miksujemy z cebulą na gładką masę . Doprawiamy przyprawami i dosypujemy mielone płatki owsiane . Próbujemy i ewentualnie doprawiamy dodatkowo. Masa powinna mieć wyrazisty smak .Na koniec do gotowej masy wsypujemy żurawinę .
Ja miałam dwie drewniane foremki odpieczenia chlebków . Wyłożyłam papierem i przełożyłam masę . Piekarnik nagrzać do 180 C i piec ok 40 min . Najpierw masę zakryłam papierem . Pod koniec pieczenia odkryłam by lekkosię przypiekł . Po wyjęciu pasztetu z piekarnika odstawiamy go do ostygnięcia , potem wkładamy dolodówki /najlepiej na noc / . Kroimy kiedy jest zimny . Ja podaję z brówkami .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz