SKŁADNIKI :
- 1 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 20 g wędzonego boczku
- 1 łyżeczka czerwonej papryki
- 1 łyżeczka majeranku
- 2-3 łyżki maki pszennej
- pieprz , sól
- 2 małe cebule
- 2 ząbki czosnku
- bułka tarta do wysypania foremki
- Kwaśna śmietana 18 % do podania
Ziemniaki ścieramy w malakserze .Przekładamy na drobne sitko - odcedzamy .Dodajemy żółtka i przyprawy . Boczek kroimy w 1 cm kawałki , przesmażamy na patelni , dodajemy drobno pokrojoną cebulę i na sam koniec pokrojony czosnek . Białka ubijamy na sztywną pianę . Do utartych ziemniaków dodajemy przestudzony boczek z cebulką i mąkę i ubite białka .
Foremkę smarujemy pozostałym na patelni tłuszczem i posypujemy bułka tartą . Przekładamy ziemniaki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 250C , pieczemy ok 1 godziny . Ja sprawdziłam patyczkiem . Czas pieczenia zależy od rodzaju blaszki jakiej użyjemy .
Najlepsza odgrzewana :) z kleksem kwaśnej śmietany .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz