Składniki :
- 500 g bobu
- ryż na risotto
- warzywa na wywar warzywny / marchewka , cebule , seler naciowy , świeży tymianek , listki laurowe , ziele angielskie /
- 50 g sera Parmegiano
- 1 łyżka masła
- 2 kieliszki białego wytrawnego wina
- oliwa extra vergine
Wywar warzywny : warzywa obrać , pokroic , zalać zimna woda i gotować na małym ogniu ok 30 min. Doprawić sola i pieprzem .
Cebulki drobno posiekać , poddusić na oleju w dużym rondlu , dodać ryż . Podsmażyć , zalać winem . Cały czas delikatnie mieszać dolewając wywar warzywny . Pod koniec gotowania dodać masło , ser , świeży tymianek , doprawić sola i białym pieprzem .
Podawać z lekko zblanszowanym bobem skropionym oliwą .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz