SKŁADNIKI :
- 30 dkg Fasoli Piękny Jaś z Doliny Dunajca
- 1/2 kg wędzonego surowego boczku - z małą ilością tłuszczu
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 3 średnie ziemniaki
- sól , pieprz
- garść świeżego majeranku
Fasolę namaczamy najlepiej na noc w dużej ilości wody . Następnie gotujemy w osolonej wodzie do miękkości . Warzywa oczyszczamy , kroimy drobno , umieszczamy w garnku razem z boczkiem pokrojonym na duże kawałki . Podsmażamy kilka minut , po czym zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu . Dodajemy ugotowaną fasolę razem z wodą w jakiej się gotowała . Doprawiamy solą , pieprzem i cudownie pachnącym świeżym majerankiem . Kiedy fasola i ziemniaki się rozgotują zupa stanie się gęsta i zawiesista .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz