SKŁADNIKI :
- puszka ciecierzycy
- szklanka pasty sezamowej Tahini
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 ząbki czosnku
- mała filiżanka lodowatej wody
- sól perska do smaku firmy Roal Brand
- pieprz seczuański
- papryka wegierska firmy Royal Brand
- dobra oliwa
- kolendra lub pietruszka
Ziarenka przekładamy na durszlak odcedzamy i dokładnie płuczemy . Przekładamy do blendera , dodajemy pastę , czosnek i sok z cytryny miksujemy na gładką masę o 3 min . Następnie dolewamy zimną wodę , masa zacznie zmieniać konsystencję . Doprawiamy solą i pieprzem . Przekładamy do miseczki polewamy dobrą oliwą , przyprawiamy węgierska papryką i kolendrą lub pietruszką .
To mój pierwszy humus , który zrobiłam i na pewno będę wracała do tego przepisu .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz