SKŁADNIKI BEZY:
- białka z 4 jajek rozmiar L
- 250 g cukru
- łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka octu ryżowego
- 250 ml śmietany kremówki 30 % z Gostynia
- 2 łyżki cukru pudru
- serek mascarpone
LEMON CURD SYLVII:
- 4 Eco cytryny / sok i skórka /
- 4 jajka
- 2 żółtka
- 150 g masła z Gostynia
- 1 szklanka cukru
Śmietanę ubijamy na sztywno mikserem , następnie dodajemy cukier i po jednej łyżce serek . Wstawiamy krem do lodówki .
Białka ubijamy na sztywną pianę i pod koniec dodajemy cukier / po jednej łyżce / . Ubijanie trwa kilkanaście minut , na koniec masa jest błyszcząca i bardzo gęsta . Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy jeszcze 1 min. potem łyżeczką octu . W międzyczasie nagrzewamy piekarnik na 150 C. Jeżeli pieczemy jeden placek nakładamy masę na środek blaszki wyścielonej papierem do pieczenia pamiętając , że trochę opadnie i się rozleje . Starajmy się nałożyć białka dość wysoko .
Pieczemy przez ok 30 min.
Piekąc jedną bezę po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 120 C i suszymy przez 3 godziny .Kiedy bezy wystygną nakładamy krem mascarpone , lemon curd i dekorujemy owocami . Ciasto i krem są słodkie więc trzeba je zrównoważyć dużą ilością kwaśnych owoców .
Smak jest nieprawdopodobny . Idealnie komponuje się z bita śmietaną i owocami .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz