Marynata:
- pieprz czarny
- gorczyca
- liście laurowe
- ostra papryka
- jałowiec
- papryka słodka
- ziele angielskie
- odrobina miodu
- majeranek
- sól
- ocet jabłkowy
- olej
Sos :
- 2 duże marchewki
- 2 pietruszki
- 1 cebula dymka
- czosnek
- 1 mała butelka czerwonego wina /LIDL/
- 150 ml słodkiej śmietany
- świeży tymianek i rozmaryn
Warzywa obrać , pokroić w kawałki na 1 kęs , podsmażyć w garnku zalać winem , odparować .
Składniki marynaty mieszamy i smarujemy mięso/ związane sznurkiem / . Wstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę .
Kaszę pęczak ok 1/2 opakowania wsypujemy do gotującej się lekko osolonej wody . Gotujemy do miękkości ok 15-20 min , przykrywamy garnek i czekamy aż kasza wchłonie całą wodę .
Ok 1/2 kg kawałek rostbefu / ja kupiłam w Lidlu argentyński / wyjmujemy z marynaty i obsmażamy na patelni grillowej na odrobinie oliwy z każdej strony , by pozamykać pory i pozostawić soczysty środek. Przełożyć do naczynia żaroodpornego , zalać sosem , naczynie szczelnie zakryć folią aluminiową i wstawić do bardzo nagrzanego piekarnika na 20 min. Po 20 min wyjmujemy mięso i zawijamy je do odpoczęcia w folię aluminiową na ok 10 min . W tym czasie naczynie stawiamy na małym gazie i dolewamy powoli śmietankę .
Podajemy z buraczkami z chrzanem .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz