"Quiche / czyt. kisz/ to typowa dla kuchni francuskiej pikantna tarta , w której na spód z ciasta kruchego lub francuskiego wykłada się masę z rozkłóconych jaj i śmietany z dodatkiem krojonych warzyw , ziół , tartego sera oraz boczku . Słowo quiche wywodzi się z niemieckiego słowa Kuche , oznaczającego ciasto lub biszkopt i wskazuj e na korzenie dania . Cytat pochodzi z książki Donatelli Neri "QUICHE ".
Foremkę do tarty należy posmarować tłuszczem i wyłożyć ciastem francuskim . przykryć folią aluminiową i obciążyć grochem lub ryżem . Zapiec ok 10 min 250 C , następnie zdjąć folię i znowu zapiec ok 10 min .
Cebulę poddusić na patelni na maśle , dodać mrożony lub świeży groszek , szynkę parmeńską , kurki . W misce rozmieszać jajka i śmietanę , można również dodać tarty żółty ser . Wyjmujemy ciasto z piekarnika , mieszamy składniki z patelni z masą jajeczną i wylewamy całość na ciasto.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy jeszcze ok 15-20 min / do suchego patyczka / .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz