Potrzebne będą :
- 240 ml Kremy czekoladowego np. Nutelli
- 100 g maki pszennej
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- wiśnie w syropie lub konfitura
- likier Amaretto do zanurzenia wiśni .
- orzechy włoskie do dekoracji
Wiśnie odcedzamy z zalewy i mieszamy z kilkoma łyżkami amaretto , żeby nabrały aromatu . Można to zrobić wcześniej , zanim zaczniemy pieczenie .
Składniki mieszamy w misce łyżką , przekładamy do papierowych foremek umieszczonych w blaszce do mufinek / moja za 12 zł z TK MAXX / . Najlepiej użyć małej łyżeczki . Nakładamy trochę masy na dno , następnie kilka wiśni i znowu warstwa ciasta . Ciasto nie powinno wychodzić ponad poziom foremki .Wierzch dekorujemy orzechem włoskim- świetnie smakuje kiedy się przypiecze . Pieczemy ok 12 w 180C do suchego patyczka ale nie powinny być mocno wypieczone , bo będą za suche
.
Zapraszam na mój FB https://www.facebook.com/lemoncurdsylvii?ref=hl
2 komentarze:
Slicznie sie prezentuje na tej filizance i rzeczywiscie to musi byc mini mini mufinka :)
Urocze maleństwa. To pierwsze zdjęcie jest śliczne :)
Prześlij komentarz