Przepysznie kruche babeczki z serowym niebieskim nadzieniem i jeżynami .
Łatwy i szybki przepis . Jeśli upieczemy większą ilość babeczek możemy je przechowywać i przygotować nadzienie w 2 minuty kiedy tylko przyjdzie nam na nie ochota .
Kruche ciasto :
- 300 g mąki
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- sól
Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy masło + szczypta soli . Masło siekamy nożem , kiedy zmiesza się z mąką dodajemy cukier i żółtka . Zagniatamy ciasto . Kiedy składniki się połącza formujemy z ciasta kulę , zawijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 min .
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik i smarujemy foremki do babeczek roztopionym masłem .
Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na placek o grubości ok 3-4 mm . Wyklejamy ciastem babeczki , nakłuwamy widelcem . Na wierzch wykładamy folię aluminiowa i wsypujemy fasolę lub groch do obciążenia .
Pieczemy w piecu nagrzanym do 200 C ok 10-12 min . Studzimy .
Masa serowa :
- 1 serek ricotta
- 1/2 galaretki Curacao Winiary
- ok 2 łyżeczki cukru pudru
- kilka kropel soku z cytryny
- listki mięty do dekoracji
Galaretkę rozpuścić w 100 ml gorącej wody . Serek wymieszać z cukrem , dodać cytrynę do smaku .
odłożyć do drugiej miseczki ok 2 łyżki serka / posłuży on do przymocowania jeżyn / Jeśli macie ochotę można zastąpić go bitą śmietaną . Zimną galaretkę przelewamy do serka i mieszamy , aż powstanie jednolita masa . Napełniamy masa babeczki - odstawiamy do lodówki - tężeje w ciągu kilku minut .
Po zastygnięciu robimy kleks z serka i dekorujemy świeżymi jeżynami i listkiem mięty / daje on niesamowity smak i orzeźwienie / Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz