* 1/3 kostki świeżych drożdży
* sól ,cukier
* oliwa z oliwek
W 200 ml letniej wody rozpuszczamy drożdże , dodajemy szczyptę soli i cukru oraz 2 łyżki mąki .
Po 10 min dodajemy rozczyn do mąki , dolewamy 1 łyżkę oliwy , solimy . Mieszamy ciasto w razie potrzeby dolewamy wody . Wyrabiamy ciasto , pozostawiamy na kilka minut . Z ciasta odrywamy kawałki , które rozwałkowujemy lub rozpłaszczamy w rękach . Patelnię rozgrzewamy , skrapiamy oliwą i wycieramy papierowym ręcznikiem . Pieczemy na patelni . W początkowej fazie pieczenia możemy patelnię przykryć pokrywką . Nie doprowadzamy do zbytniego przesuszenia , by po wystudzeniu placki nie stwardniały .
Chlebek możemy podawać np z faszerowaną cukinią . Przepis znajdziecie TUTAJ
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz