Translate

czwartek, 26 marca 2015

Wielkanocny Biały Barszcz


SKŁADNIKI na 6 -8 porcji :

  • 2 kiełbasy białe surowe 
  • 2 kiełbasy pieprzowe lub polska surowa 
  • opcjonalnie podsmażony boczek 
  • 2 paczki białego barszczu Winiary / w uproszczonej wersji / lub zakwas białego barszczu 
  • 200 ml kwaśnej śmietany 12 lub 18 %
  • 1-2 ząbki czosnku 
  • 1 spora łyżka majeranku 
  • jajka ugotowane na twardo 
SKŁADNIKI NA ZAKWAS  : do przygotowania kilka dni wcześniej
  • 10 łyżek mąki pszennej razowej 
  • ok 500 ml wody 
  • 5 ząbków czosnku 
  • 5 listków laurowych 
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 czubata łyżka majeranku 
Wszystkie składniki umieszczamy w słoiku , przykrywamy ściereczką lub gazą . Codziennie lekko mieszamy . Po kilku dniach próbujemy , jak woda jest już kwaśna to znak , że zakwas jest gotowy .
Jeśli nie wykorzystamy całego możemy przechowywać go w lodówce w zamkniętej buteleczce .

Kiełbasę zalewamy wodą i parzymy ok 30 min /80 C/ . Nie doprowadzamy do wrzenia by kiełbasa nie stwardniała . W do garnuszka przesypujemy zupki , zalewamy zimną wodą i dokładnie mieszamy / . Kiełbasę wyjmujemy z garnka gdzie się parzyła i dolewamy wymieszane zupki . Doprowadzamy do zagotowania . Śmietanę przekładamy do garnuszka i dolewamy do niej kilka łyżek gorącej zupy , energicznie mieszamy . Zahartowaną w ten sposób śmietanę przelewamy do zupy , dodajemy pokrojony drobno czosnek i majeranek . Lekko ostudzoną kiełbaskę kroimy w cienkie plasterki , dorzucamy do zupy . Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo . 



Do przepisu użyłam domowej białej kiełbasy , bardzo prostej do przygotowania , przepis znajdziecie TUTAJ :



Brak komentarzy: