Translate

poniedziałek, 24 listopada 2014

Imbirowe śledzie z cynamonem




SKŁADNIKI :
****************************************
  • 0,5 kg solonych śledzi 
  • spora cebula 
  • gałązka świeżego tymianku 
  • 150 ml octu 10%
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 10 goździków 
  • łyżka kolendry - nasionka
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 łyżka cukru
  • 5 ziaren ziela angielskiego 
  • 1 łyżeczka ziarenek czerwonego pieprzu
  • 3 liście ziela angielskiego / użyłam świeże / 
  • mały kawałek imbiru 
  • mała łyżeczka cynamonu 





Śledzie należy wypłukać i wymoczyć , kilkakrotnie zmieniając wodę . Pokroić na 2 cm kawałki .
W garnuszku gotujemy 1/2 l wody z octem , cukrem i resztą przypraw , na koniec dodając cynamon i pokrojoną w ćwiartki cebulę . Marynatę wystudzić .
Wymoczone śledzie układamy w słoiczku przekładając warstwy cebuli i świeżego tymianku . Zalewamy marynatą .Śledzie przechowujemy w lodówce , gotowe do jedzenia będą po ok 2 dniach .
Marynata jest dość delikatna , jeśli lubicie ostrzejszą można dolać więcej octu .