SKŁADNIKI :
****************************************
- 0,5 kg solonych śledzi
- spora cebula
- gałązka świeżego tymianku
- 150 ml octu 10%
- 100 ml oleju rzepakowego
- 10 goździków
- łyżka kolendry - nasionka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka ziarenek czerwonego pieprzu
- 3 liście ziela angielskiego / użyłam świeże /
- mały kawałek imbiru
- mała łyżeczka cynamonu
Śledzie należy wypłukać i wymoczyć , kilkakrotnie zmieniając wodę . Pokroić na 2 cm kawałki .
W garnuszku gotujemy 1/2 l wody z octem , cukrem i resztą przypraw , na koniec dodając cynamon i pokrojoną w ćwiartki cebulę . Marynatę wystudzić .
Wymoczone śledzie układamy w słoiczku przekładając warstwy cebuli i świeżego tymianku . Zalewamy marynatą .Śledzie przechowujemy w lodówce , gotowe do jedzenia będą po ok 2 dniach .
Marynata jest dość delikatna , jeśli lubicie ostrzejszą można dolać więcej octu .