Spód:
• 1 paczka (około 250 g) ciastek owsianych lub pełnoziarnistych czekoladowych
• 4 łyżki masła orzechowego
• 2 łyżki roztopionego masła
Masa serowa:• 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego
• 250 g serka mascarpone
• 250 g kremowego słonego serka Philadelphia
• 3 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1/2 puszki słodzonego mleka skondensowanego
• 5 jajek
• 300 g białej czekolady Wede
Dekoracja:• 75 g solonych orzeszków ziemnych +1/2 puszki masy waniliowej z Gostynia
Przygotowanie:
- Spód: Ciasteczka pokruszyć (np. w melakserze lub tłuczkiem w misce czy w woreczku). Wymieszać z masłem orzechowym i roztopionym masłem. Wyłożyć na dno i część boków tortownicy, mocno docisnąć. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
- Masa serowa: Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Do misy miksera włożyć twaróg razem z serem mascarpone, serkiem Philadelphia z mąką ziemniaczaną. Ucierać mieszadłem miksera przez około 2 - 3 minuty na małych obrotach miksera, aż masa będzie gładka. Stopniowo dodawać mleko skondensowane cały czas miksując na małych obrotach miksera Wbijać kolejno jajka miksując wolno przez około 15 - 30 sekund po każdym dodanym jajku. Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić w rondelku na małym ogniu, ciągle mieszając. Masę serową zmiksować z roztopioną czekoladą . Masę wylać na spód z ciasteczek, wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec jeszcze przez 110 minut. Przy tak niskiej temperaturze sernik nie urośnie i nie będzie opadać . Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przez 5 minut w zamkniętym piekarniku, następnie stopniowo otwierać drzwiczki i stopniowo studzić sernik. Wyjąć z piekarnika i ustawić na kratce, całkowicie ostudzić. Zdjąć obręcz z tortownicy i wstawić sernik do lodówki najlepiej na całą noc.
- Dekoracja: Orzeszki ziemne posiekać nożem .Masę waniliową podgrzać w rondelku , kiedy się rozpuści dodać orzeszki . Po wystudzeniu udekorować brzeg sernika .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz