SKŁADNIKI :
- 1/2 kg cebuli
- 1 marchewka
- 2 ząbki czosnku
- 1 l bulionu
- 3 listki laurowe
- szczypta świeżo mielonego pieprzu
- szczypta ostrej papryki do smaku
- sól
- 2 łyżki świeżego tymianku
- kromki białego pieczywa
- ostry ser
- oliwa
Na oliwie dusimy cebulę ok 25 min , gdyby się zaczęła przypalać dolewamy odrobinę bulionu .Pod koniec duszenia dorzucamy utarkowaną marchewkę i czosnek . Całość przekładamy do garnka i zalewamy bulionem . Dodajemy przyprawy i gotujemy na małym ogniu ok 20 min . Na koniec dosypujemy świeży tymianek . Białe pieczywo kroimy , skrapiamy oliwą , posypujemy startym serem i zapiekamy do momentu aż ser się rozpuści . Pieczywo umieszczamy w zupie , kiedy namoknie łatwo miżna je pokroić łyżką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz