Zainspirowana wspaniałym przepisem u Jadłonomia postanowiłam że na dzisiejszy obiad też go zrobię , tym bardziej , ze wszystkie składniki miałam pod ręką . Troszkę zmodyfikowałam przepis dla uzyskania ciekawszego smaku .
- Pęczek młodej marchewki
- 3 łodygi rabarbaru
- 2 młode ziemniaki
- 2 łyżki melasy z buraka
- sól
- pieprz
- świeże zioła : tymianek , majeranek , oregano , liść laurowy
- cynamon
- świeży imbir do smaku
- ostra papryka
- 100 ml słodkiej śmietanki z Gostynia
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- pesto z kolendry do przyprawienia
Marchewkę ,rabarbar i ziemniaki kroimy na drobne kawałki , dodajemy drobno pokrojone zioła i gotujemy do miękkości . Doprawiamy pozostałymi przyprawami i świeżym imbirem . Miksujemy i dolewamy śmietankę i dorzucamy wiórki kokosowe . Zupa ma dzięki rabarbarowi kwaskowy smak , ja dosłodziłam ją melasą z buraka .- Pesto z kolendry
- Pęczek kolendry + oliwa + parmezan + orzeszki pini umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładka masę . W razie potrzeby doprawiamy sokiem z cytryny .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz