Wiosenna tarta ze szparagami to prosty i smaczny sposób na "lekką" kolację . Potrzebne będą :
- 1 płat ciasta francuskiego
- pęczek zielonych szparagów
- 150 ml słodkiej śmietanki
- 2 jaja
- 1 szklanka żółtego sera / ja użyłam 3 rodzaje /
- sól , pieprz , gałka do smaku , ulubione zioła
Rozwijamy ciasto , brzegi ciasta zawijamy w taki sposób , by powstał grubszy brzeg . Piec rozgrzewamy do 250 C. Podpiekamy cisto ok 7 min .
Jajka roztrzepujemy , wlewamy śmietankę , doprawiamy i dodajemy utarty ser . Na podpieczonym cieście układamy szparagi i zalewamy wszystko delikatnie masą serową / ostrożnie , żeby masa nie wypłynęła poza brzegi ciasta . Jeśli szparagi są dość grube można je wcześniej krótko zblanszować .
Wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy ok 15 min do ścięcia masy i przyrumienienia brzegów.
Smakuje równie dobrze na ciepło i na zimno . Jeśli oczywiście doczeka ostygnięcia .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz