Bardzo prosta sprawa i pyszna , bo kto nie lubi smaku pieczonych jabłek z cynamonem .
Składniki też podstawowe , a stopień trudności żaden .
Wiec do dzieła .
SKŁADNIKI :
- 3 kwaśne jabłka
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1/2 filiżanki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy do pierników
- 1/2 filiżanki orzechów włoskich
- 50 ml amaretto
- 1 łyżka masła
- Lukier : filiżanka cukru pudru , 1/2 cytryny .
Jabłka kroimy w 1 cm kostkę i mieszamy z cukrem i przyprawami .
Jabłka podsmażamy na maśle , kiedy cukier zamieni się w karmel i pokryje jabłka dodajemy amaretto .
Gotowe ciasto francuskie nacinamy z 2 stron .
Farsz studzimy i wykładamy na środek ciasta .
Zawijamy paski ciasta naprzemiennie .
Wstawiamy do nagrzanego 200 piekarnika na ok 25 min .
Wyciskamy sok z cytryny do cukru pudru i energicznie mieszamy . Konsystencja ma być taka . żen=by dało się go rozsmarować pędzelkiem .
Upieczone ciasto studzimy najlepiej na kratce . Smarujemy lukrem i czekamy aż zastygnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz