Dziś piekłam nowy chlebek pistacjowy . A to z tej okazji , że w Lidlu pojawiła się oliwa pistacjowa .
Chlebek fajnie smakuje z dżemem ale także z serem pleśniowym , bo jak wszystkim wiadomo orzechy i ser to świetne połączenie .
SKŁADNIKI:
- 1/2 kg mąki
- 1 opakowanie suchych drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy pistacjowej
- 2 garści pistacji
- 1 kubek ciepłej wody
Wszystkie składniki wsypujemy do miski i mieszamy .
Ja używam łyżki , ale można zrobić to mikserem .
Kiedy ciasto będzie elastyczne formujemy kulę ,
przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia .
Po ok 1/2 godz. wyrabiamy ciasto ponownie .
Formę do pieczenia lub garnek smarujemy oliwą i posypujemy mąką .
Umieszczamy w garnku ciasto i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia .
Ciasto posypujemy lekko mąką by w czasie wyrastania nie przywarło
do formy .
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 220 C przez ok 50 min .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz