SKŁADNIKI :
- 1 opakowanie świeżych liści szpinaku
- 3 małe piersi z kurczaka
- 200 ml słodkiej śmietanki
- sól , pieprz , ulubione przyprawy do kurczaka
- olej do smażenia
- 2 ząbki czosnku
- 5 dużych ziemniaków
BESZAMEL :
- 1/2 kostki masła
- mąka
- mleko
- sól , pieprz , gałka
- opcjonalnie żółty tarty ser
Ziemniaki obieramy , kroimy na na talarki ok 1/2 cm , gotujemy krótko w osolonej wodzie .
Po ugotowaniu przekładamy na dno naczynia do zapiekanek .
W czasie gotowania ziemniaków kroimy mięso w kostkę i przyprawiamy .
Mięso smażymy z czosnkiem i przekładamy na ziemniaki .
Masło rozpuszczamy i smażymy szpinak doprawiamy solą i pieprzem i dolewamy śmietankę .
Układamy trzecią warstwę .
Przygotowujemy sos beszamelowy . Rozpuszczamy masło , dodajemy mąka , energicznie mieszamy .
Zdejmujemy z ognia i dolewamy po trochę mleka . Szybko mieszamy , żeby nie było grudek . Doprawiamy sola , pieprzem i gałką .
Zalewamy zapiekankę i posypujemy startym serem .
Wszystkie składniki były ciepłe więc nie musimy jej długo zapiekać .
Wystarczy ok 20 min .
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz