Potrzebna będą :
- 50 dkg słoniny
- 30 dkg wędzonego boczku
- 30 dkg karkówki
- 30 dkg łopatki
- 1/2 jabłka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- sól do smaku
Wszystkie mięska kroimy w drobne kawałki , słoninę w mniejsze . W pierwszej kolejności wytapiamy skwarki ze słoniny na małym ogniu , nie powinny być przypalone i chrupiące . Kiedy tłuszcz się wytopi dodajemy pozostałe mięso i smażymy małym ogniu do miękkości . Mięso powinno być miękkie , a nie wysmażone , bo po wystudzeniu będą twarde kawałki . Na koniec dodajemy utarte jabłko , majeranek i na końcu czosnek . Wyłączmy ogień i studzimy . Masę przekładamy do malaksera lub blendera . Miksujemy na gładką masę . Doprawiamy odrobiną soli i dokładnie mieszamy , zawsze można dosolić na chlebku .
Alternatywą do tej mięsnej wersji będzie smalec wegetariański z tłuszczu kokosowego - już wkrótce :)
2 komentarze:
chętnie spróbowałabym takiego smarowidełka:)
Jest proste do przygotowania - więc polecam
Prześlij komentarz