Translate

niedziela, 17 sierpnia 2014

Tagliatelle z atramentem kałamarnicy i krewetkami



Już jakiś czas temu kupiłam ten makaron z ciekawości , ale nie mogłam się zdecydować z czym go podać , trochę przerażał mnie ten kolor - mało apetyczny . W końcu się zdecydowałam podać go z krewetkami i chili . Wyszło bardzo fajnie , wizualnie również . Przepis jest bardzo prosty i szybki , bo wszystko zajmuje ok 3 min. 

SKŁADNIKI : 

  • świeży makaron z sepią /Lidl/
  • opakowanie krewetek 
  • 1 łyżeczka płatków chili  i czerwony pieprz Royal Brand 
  • 1 ząbek czosnku 
  • kilka małych pomidorków 
  • oliwa pistacjowa + masło do smażenia 
  • pietruszka lub kolendra 
W garnku gotujemy wodę z sola na makaron . W tym  czasie rozgrzewamy oliwę na patelni, dodajemy czosnek i płatki chili . Makaron gotujemy ok 3 min a w tym czasie  dorzucamy na patelnie krewetki  i pomidorki .  Podgrzewamy pilnując żeby czosnek się nie przypalił bo nada potrawie gorzki posmak . Odsączamy makaron , przekładamy krewetki z oliwą i gotowe . Na koniec możemy posypać pietruszką lub kolendrą .