Od rana na diecie dlatego cały dzień myślę o jedzeniu . Myślałam, myślałam i wymyśliłam - miało być dietetycznie więc rybka . Ale ma być jeszcze smacznie , więc zapiekana w sosiku śmietanowo - szpinakowym . Prosta sprawa , krótko się piecze bo łączymy ciepłe składniki .
SKŁADNIKI :
- 2 płaty filetu ze świeżego dorsza
- 2 garście szpinaku - drobno pokrojonego
- 1/2 cebuli
- 1 duże opakowanie śmietany 30 %
- 1 kulka mozarelli / niekoniecznie /
- pęczek koperku
- 2 ząbki czosnku
- sól , pieprz cytrynowy , oregano , papryka ostra
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka masła do smażenia cebuli
- olej rzepakowy do smażenia ryby
- maka do panierowania ryby
Płaty dorsza dzielimy na mniejsze kawałki , przyprawiamy , obtaczamy w mące i smażymy . Osaczamy na papierowym ręczniku . W miedzy czasie w rondelku rozpuszczamy masło , podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę , dodajemy szpinak i czosnek . Kiedy szpinak zmięknie dolewamy śmietankę . Redukujemy do momentu , aż sos zacznie gęstnieć . Dodajemy koperek .
Nagrzewamy piekarnik do 250 C. W naczyniu do zapiekanek układamy kawałki ryby i zalewamy je gęstniejacym sosem , posypujemy serem i układamy na wierzchu pomidorki.
Wszystkie składniki są ciepłe więc zapiekamy krotko do momentu , aż ser się roztopi .
Gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz