Dzisiejsza propozycja na popołudnie to pysznie chrupiący chlebek z dodatkiem gruszki i żurawiny . Ja piekę go w metalowym garnku dlatego jest tak równomiernie przypieczony .
- 1/2 kg maki
- paczuszka suchych drożdży
- 1/2 łyżeczka soli
- duża twarda gruszka
- garść żurawiny
- ok 250-300 ml ciepłej wody
Mąkę , drożdże , sól mieszamy i dolewamy ciepłą wodę . Mieszamy , nie potrzeba do tego miksera ani maszyny do chleba . Wystarczy wysoka miska i metalowa łyżka . Mieszamy do momentu aż wszystkie składniki się połączą na jednolitą masę . Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 godz . Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy mąkę , jeśli zbyt twarde dodajemy trochę wody .
Jak ciasto wyrosło - można dodać pozostałe składniki czyli pokrojoną gruszkę i żurawinę , ponownie mieszamy . Ciasto należy przełożyć do foremki . Ja swój chlebek piekę w metalowym garnku z pokrywką , wtedy pięknie wyrośnie . Formę do pieczenia należy posmarować olejem i posypać maką .
Pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok 30 min.
Piekarnik nagrzewamy do 250 C , wstawiamy ciasto do pieca . Garnek przykrywam pokrywką i piekę ok 20 min , następnie zdejmuję pokrywkę i piekę jeszcze ok 25 min . Do pięknego zarumienienia .
Do piekarnika wkładam również miseczkę żaroodporną z zimną wodą , wtedy chlebek nie wysycha .
Po upieczeniu ostrożnie wyjmuję z garnka i studzę na kratce kuchennej by mógł odparować . Jeżeli nie macie takiej kratki można pod jeden bok chlebka podłożyć np widelec - żeby spód mógł odparować .
SMACZNEGO )