SKŁADNIKI :
- chińska mieszanka / u mnie Hortex- sprawdzony /
- duże krewetki - ok 6 szt na osobę
- kawałek świeżego surowego łososia
- puszka mleka kokosowego
- odrobina soli
- 1 kostka bulionu warzywnego
- mała garść grzybów mun
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka imbiru - może być świeży
- 1 łyżka czerwonej pasty curry
- 2 liście limonki
- odrobina trawy cytrynowej
- ewentualnie dla zaostrzenia smaku drobno pokrojona papryczka chili
- świeża kolendra do przybrania - można zastąpić pietruszką
Do garnka wlewamy ok 1,5 l wody , dodajemy sól i kostkę bulionową oraz warzywa . Dodajemy pozostałe przyprawy , grzyby i chwilę gotujemy . Następnie wlewamy puszkę mleczka kokosowego . Próbujemy , ewentualnie dodajemy jeszcze odrobinę chili . Pod koniec gotowania dorzucamy mrożone krewetki i na sam koniec filet z łososia pokrojony w 2 cm kostkę . Łosoś potrzebuje dosłownie 1 min . Zupę dekorujemy świeżą kolendrą . Smacznego :)
Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię łososia bo w parę minut można wyczarować smaczne, efektowne danie, jak na przykład Twoja zupa. Ja ostatnio jestem ogromną miłośniczką przepisu https://mowisalmon.pl/przepisy/gulasz-z-lososiem-fasola-i-pomidorami/ To bardzo lekkie danie, bardzo aromatyczne dzięki użytym przyprawom ale naprawdę można się najeść. Polecam wszystkim, którzy tak jak ja lubią eksperymentować w kuchni.
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń