SKŁADNIKI :
- 10 kg pomidorów LIM / pomidor polny/
- 5 kg papryki /żółta i czerwona/
- 2,5 kg cebuli
- 2 duże główki czosnku
- 1 mała ostra papryczka
- 1 słoik 300 ml przecieru
- 1 opakowanie słodkiej czerwonej papryki
- 1/2 opakowania ziół prowansalskich
- 1/2 opakowania bazylii
- sól , cukier i pieprz do smaku
- sok z jednej cytryny do zachowania koloru
- oliwa do smażenia ok 100-150 ml
W dużym garnku rozgrzewamy oliwę , szklimy cebulkę pokrojoną w 1 cm kostkę . Kiedy zmięknie
dodajemy pokrojony czosnek i dosypujemy powoli pomidory . Pomidory pozbawiamy szypułek i kroimy na 4 części . Następnie dodajemy drobno pokrojoną ostrą papryczkę . Solimy i dodajemy sok z cytryny i odrobinę cukru .Dodajemy przecier. Kiedy pomidory zmiękną dodajemy słodką paprykę , bazylię i zioła prowansalskie . Na koniec wsypujemy pokrojoną w dość duże kawałki papryki . Gotujemy na wolnym ogniu ok 40 min / do miękkości . Słoiki pasteryzujemy / piekarnik nagrzewamy do 120 C pasteryzujemy ok 15 min / Nakładamy gorące leczo do słoików, szczelnie zamykamy i wkładamy do piekarnika na kolejne 15 min .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz