Translate

wtorek, 25 marca 2014

Galaretki z truskawek


1 paczka mrożonych truskawek 
1 szklanka wody
2 szklanki cukru

Truskawki umieścić w rondelku , rozmrozić i gotować przez 20 min . Przecieramy przez drobne sitko .Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie , dodać cukier i przetarte truskawki , chwilę pogotować na małym ogniu . Zebrać z powierzchni pianę . Prostokątną foremkę  wyłożyć folią spożywczą , wylać masę i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc . Zastygniętą masę wykładamy na deskę i kroimy w małe prostokąty . Przed podaniem obtaczamy w drobnym cukrze . 



Smacznego

poniedziałek, 24 marca 2014

Beza Pavlova z kremem czekoladowym




To kolejny przepis na ten wspaniały deser  wg.przepisu podstawowego  , tylko tym razem nie robiłam małych bezów jednoosobowych tylko cały tort .Kruchy z wierzchu i piankowo wilgotny w środku.  Owoce którymi dekorujemy ciasto - istna dowolność , w sezonie zimowym nie ma dużego wyboru , jednak w Lidlu można dostać Borówki amerykańskie i świeże maliny . 





Beza doskonała

niedziela, 16 marca 2014

Wegetariańska pasta z tofu i płatków chilli - pycha


Banalnie szybki przepis na pyszną i zdrową wegetariańska pastę kanapkową . Jej smak do złudzenia przypomina pastę z makreli . Paczka tofu zalegała w lodówce już od jakiegoś czasu , a płatki chilli w oliwie dostępne były w Lidlu . Podobno świetnie w tej paście sprawdzają się suszone pomidory , ale to następnym razem .

SKŁADNIKI : 


WYKONANIE : 

niedziela, 9 marca 2014

Beza Pavlova z kremem mascarpone i owocami


Tym razem zrobiłam mini pavlove bo miałam do obdzielenia dwie imprezy , ale ilość białek podana w przepisie doskonale nadaje się na cały tort . 

SKŁADNIKI BEZY:
  • białka z 4 jajek rozmiar   L
  • 250 g cukru 
  • łyżka mąki ziemniaczanej 
  • łyżeczka octu ryżowego 
SKŁADNIKI KREMU :

sobota, 8 marca 2014

CIASTECZKA CZEKOLADOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM



Składniki:
  • 125g masła
  • 125g masła orzechowego
  • 70g cukru pudru
  • 100g brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 230g mąki
  • Kakao w proszku 20g czysta wartość
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • Szczypta soli

sobota, 1 marca 2014

DOMOWA KARKÓWKA DOJRZEWAJĄCA


Karkówkę przygotowujemy w taki sam sposób jak polędwiczkę z tą tylko różnicą , że musi wywiesić  na karniszu dłużej . Moja wisi już drugi tydzień . Podjadamy i odwieszamy z powrotem  na karnisz .