Translate

niedziela, 29 grudnia 2013

Chleb z boczkiem i topionym camembertem




  • 320 ml wody lub mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • Jedna łyżeczka soli






  • 20 g świeżych drożdży
  • 600 g mąki
  • 200g boczek w drobną kostkę
  • Dwa lub trzy gałązki rozmarynu
Ponadto: 
  • Roztopione masło 
  • Różne nasiona (opcjonalnie) 

W pierwszej kolejności  podsmażamy boczek.  Drożdże dodajemy do mleka razem z solą i cukrem . Wlewamy do maki i wyrabiamy ciasto . Dodajemy pokrojony rozmaryn i ostudzony boczek . Ciasto odstawiamy na ok 30 min . Dzielimy ciasto na 10 części , formujemy kulki i rozwałkowujemy je na ok 1/2 cm . 

piątek, 27 grudnia 2013

Smarowidełko


W ten zimowy czas pora obrosnąć w tłuszczyk , tak więc dziś coś pyszniejszego od smalcu .
Potrzebna będą :

  • 50 dkg słoniny 
  • 30 dkg wędzonego boczku 
  • 30 dkg karkówki 
  • 30 dkg łopatki 
  • 1/2 jabłka 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżka majeranku 
  • sól do smaku 

niedziela, 22 grudnia 2013

Śledzie w słodko- kwaśnej zalewie



Przepis ten podpatrzyłam na blogu mojej ulubionej Madame Edith . Nieprawdopodobnie pyszna zalewa , choć początkowo miałam obawy co do ilości cukru . Wyszła jednak bardzo zrównoważona i z dnia na dzień jej smak jest coraz lepszy - wiem bo próbuje codziennie . Zrobiłam wersję prezentową , bo te śledzie nadają się do tego idealnie . Do koszyczka dorzucę jeszcze dżem z dyni i pomarańczy , chlebek z czarnuszka i smalcowe smarowidełko , piernik staropolski i prezenty gotowe . Wydaje mi się ze to lepsze niż kolejny krawat czy para skarpet .